Gyengénlátó változat
magyar
angol
Állategészségügy
Állatvédelem
Állattartás
Mineden, ami állati

A sok gyapottól "pattognak a gumilabdaszerű" kínai tojások

„Gumilabdaszerűen pattogó” étkezési tojások okoznak újabb élelmiszerbotrányt Kínában, és az ottani hatóságok nyomozást is indítottak az ügyben. A hírek szerint azonban a főzés utáni rendkívüli jelenséget nem mesterségesen előállított tojások, hanem a tyúkok nagy gyapottartalmú takarmányai okozzák.

 

A kínai hatóságok olyan tojások után nyomoznak, amelyek újsághírek szerint főzés után gumilabdaszerűen pattogtathatók – közölte a worldpoultry.net. A hír élelmiszerbotrányként híresült el az országban.
A kínai média és az internet szóhasználatában gumitojásokként vagy ping-pong tojásokként jelennek meg ezek a tojások, amelyeket alig lehet elfogyasztani, Bár csekély számban fordulnak elő a piacon, a Xinhua hírügynökség szerint azt a gyanút táplálják, hogy hamisítványok. A nyomozás azért indult meg, hogy lecsillapítsa azt a fogyasztói feltételezést, amelyek szerint mesterséges tojásokat hoznak lelkiismeretlen, profitéhes kereskedők forgalomba.
Valójában a tojások keménysége természetes jelenség, amelyet az okoz, hogy a tyúkok keveréktakarmányában nagyobb mennyiségű gyapotmagot használnak. Ennek gossypol nevű összetevője a tojás sárgája fehérjéjéhez kötődik, és ez okozhatja a főzés utáni szokatlan megkeményedést – közölte a Xinhua hírügynökség.

 

A gossypol normális esetben a gyapotmagot tartalmazó keveréktakarmányokban maradványanyagként fordul elő, és vizsgálatok szerint nagy adagban gátolja a spermasejtek aktivitását, így fogamzásgátló pirulaként férfiaknál használható.


Baromfi Termék Tanács

Vissza
Szöveges információ
Árucikk
Részletes kereső
Bejelentkezés
Kosár tartalma
Az ön kosara üres
Impresszum ÁSZF Felhasználási feltételek Adatvédelmi nyilatkozat Logisztika Ügyfélszolgálat Bankkártyás fizetés
Copyright © 2012